Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL Weekly: Week 3, wanneer de paniek toeslaat

We zitten in Week 3 en negen teams hebben nog niet weten te winnen. In de laatste vijf jaar is het pas twee keer (!) gelukt om vanuit een 0-2 positie de play-offs te halen.

Door: Jeroen van den Berk

Voor negen teams is het erop of eronder dit weekend, op z’n zachtst gezegd. Wie haakt er aan, waar slaat de paniek toe? Sinds 1990 is het zo dat van alle teams die met 0-2 aan het seizoen zijn begonnen, amper 12% uiteindelijk de play-offs heeft gehaald. 

Om het nog scherper te zetten: sinds 2020 – het jaar dat het format met 14 teams werd ingevoerd – hebben welgeteld twee teams de play-offs gehaald na een 0-2 start. 

Eén van die twee was Cincinnati Bengals, in 2022. En niet zomaar, want de Bengals kwamen tot aan de AFC Conference Game. Het andere team was Houston Texans in 2023. 

Sinds 2020 is dus iets meer dan 6% kans om in de play-offs te komen, na een 0-2 begin van het seizoen. Laat dat even bezinken. En kijk vervolgens naar het schema van dit weekend, om te beseffen wat er op het spel staat voor de negen teams die nog niet hebben gewonnen.

De Bengals zijn traditioneel slow-starters sinds de komst van quarterback Joe Burrow. Toch is het verrassend dat het team voor het derde jaar op rij met 0-2 is begonnen. Vorig jaar was dat hetzelfde verhaal – om vervolgens nog best aardig met 9-8 te eindigen – maar het was niet genoeg voor de play-offs.

Afgelopen week tegen de Chiefs deden de Bengals het heel behoorlijk, echter koop je er niks voor. Ja’Marr Chase heeft nog geen touchdown, Tee Higgins heeft nog geen wedstrijd gespeeld, de run-game is ver ondermaats (gemiddeld 72 yards per wedstrijd), en de run-defense is zo mogelijk nog slechter. Maandag tegen de Commanders is het do-or-die.

Een ander verrassend team zonder zege is Baltimore, in dezelfde divisie. Dit team is te goed om nu al in paniek te raken, maar uit bij de Cowboys staat de druk er vol op. Dat geldt ook voor de Los Angeles Rams, met Puka Nacua geblesseerd en het feit dat Matthew Stafford niet echt beschermd wordt. Toch is er vertrouwen dat coach Sean McVay dit krijgt omgedraaid.

Over de Jacksonville Jaguars, Tennessee Titans en vooral Indianapolis Colts maak ik me meer zorgen. Dat gaat waarschijnlijk niet meer goedkomen, zeker niet qua run-defense bij de Colts.

En tot slot is er nog de groep die, niet verrassend, naar de lange termijn mag kijken. De New York Giants, Denver Broncos en Carolina Panthers gaan het niet meer redden in hun divisies.

Interessant om te moniteren dit weekend, dat van de negen teams – zelfs bij een overwinning – het seizoen misschien wel klaar is. Dat is bijna 30% van de league.

Jeroen van den Berk schrijft elke week voor Gridiron. Hij speelde zelf 18 jaar competitie in Nederland en Duitsland, volgt de NFL op de voet sinds 1999 en is fan van de Detroit Lions.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voortbestaan BNL in gevaar

Er komt naar alle waarschijnlijkheid geen vierde seizoen van de BNL. Volgens oprichter Rene Barens is de prik eraf, nu mede-initiatiefnemer Limburg Shotguns uit de

Lees verder »